Messze költöztél a családtól és barátaidtól?

Messze költöztél a családtól és barátaidtól?

Megmutatjuk, hogyan látogathatod meg őket gyakrabban, kedvező áron, ha külföldön élsz!

Mi a közös ebben a három emberben? Középkorú úr, aki 9 éve Németországban dolgozik gépészmérnökként és kéthetente ingázik Budapest és Frankfurt között. Egy fiatal hölgy, aki Münchenbe utazik rendszeresen – korábban óvónői állása, jelenleg barátja meglátogatása miatt. Végül egy húszas éveiben járó srác, aki 3 éve jár ki hetente Bécsbe, ahol üzletek kirakatát rendezi be egyéni vállalkozóként. A közös az, hogy mindhárman elsősorban autóval utaznak, mégis spórolnak és ráadásul a környezetet is kímélik.

Minden magyar ismer legalább egy embert, aki már évek óta külföldön él

Család az egyik városban, munka a másikban és barátok a harmadikban – így éli több százezer magyar az életét. A nagyszámú németországi, ausztriai és svájci  kivándorlásnak következtében ráadásul különböző országokban vannak ezek a városok. A jelentős távolságok miatt fokozottan nehézzé vált a családok és barátok rendszeres látogatása, mivel minden utazás – kifejezettképpen autóval – magas költséggel jár.

Költségmegosztással mindenki jobban jár

Sok ezren már rájöttek, hogy ha telekocsival utaznak, akkor ezeket a költségeket meg lehet osztani annak érdekében, hogy minden utazóra már csak egy kisebb rész jusson. A BlaBlaCar egy olyan megbízható telekocsi közösség, amely összeköti a városok között azonos irányba igyekvő autósokat és utasokat. Világszerte több mint 35 millió tag osztozik az útiköltségeken – ők azok, akik megteremtik és éltetik ezt a teljesen új típusú közlekedési hálózatot.

A bizalom képezi minden közösség alapját. Ez alól a BlaBlaCar sem kivétel. Minden egyes esetben, amikor a BlaBlaCar két tagja találkozik a való életben, értékelést adnak egymásról. Az értékelés a két tag tapasztalatának tényleges visszatükröződése. A jó értékeléssel rendelkező tag úgymond ajánlott a közösség számára, és ezzel bizonyított, hogy megbízható az adott személyt. Minél több értékeléssel rendelkezik egy telekocsizó, annál nagyobb bizalommal vannak felé a többiek.

Külföldre telekocsizó autósok statisztikái

Telekocsizás az utas szemszögéből

Akinek esetleg nincs kocsija, viszont utaznia kell, annak a telekocsi egy kényelmes, rugalmas és kedvező árú utazási lehetőséget jelent. Az utasok egyszerűen rákeresnek a weboldalon vagy mobil alkalmazással, hogy ki utazik a megfelelő időben oda, ahová ők is el szeretnének jutni, ezután kiválasztják a legszimpatikusabb autóst a profilja és értékelései alapján, majd pár kattintással lefoglalják maguknak az utat. Az utasok számára sokszor háztól házig szól az utazás, így sok csomaggal is kényelmesen, átszállás nélkül juthatnak el célpontjukhoz. A repülő és vonatárakhoz képest akár 40­-50%­-os, illetve a buszárakhoz képest is 20­-30%-­os megtakarítás. Ha BlaBlaCar-ral szeretnél utazni, akkor itt tudsz magadnak autóst keresni.

Első BlaBlaCar-os utam Bécsbe vezetett. Akkoriban hallottam, hogy ezen a platformon jóval több a külföldi út, mint más telekocsi-szolgáltatóknál, azóta pedig rendszeresen utazom vele. Mostanában legtöbbször Budapest-München útvonalon használom, mivel a barátom Németországban tanul és dolgozik. A autósokkal nagyon jók a tapasztalataim, sajnos még nem volt ismétlődés velük, de remélem lesz, mert mindannyian nagyon jó fejek voltak. Ha új barátokat nem is szereztem, de jó szívvel gondolok egy-egy útra, útitársra. A BlaBlaCar-t használók – utasok és sofőrök egyaránt – tapasztalataim szerint nyitottak, közvetlenek, szívesen ismerkednek meg másokkal. Volt olyan sofőr, aki 100 kilométeres kitérőt is vállalt azért, hogy eljussak az úticélomhoz. Árban felveszi a versenyt a BlaBlaCar a nemzetközi buszjáratokkal, és sokkal jobban lehet megismerni más embereket egy telekocsiban.
- H. Viola

Emlékszik vissza Viola, aki egy különös találkozást is köszönhet a szolgáltatásnak: egykori óvónénijével utazott együtt Pécsről.

Utazás külföldön

Autósként csak 3 lépést kell megtennünk a spórolás érdekében

Az autósok 3 lépésben meghirdetik szabad üléseiket, megadva, hogy hova és mikor utaznak, valamint mekkora költséghozzájárulást kérnek utasaiktól. Minél több információt osztanak meg az utazás részleteiről – mekkora csomagterük kapacitása, hajlandóak-e letérni az eredeti útvonalról, hogy egy utast útközben felvegyenek, illetve mekkora kitérő fér bele, hozhatnak-e az utasok háziállatot – annál könnyben találnak utast és tudják az összes szabad ülést betölteni.

Szeretek emberekkel beszélgetni, és legalább nem unalmas az út sem. Soha nem számoltam, hogy mennyit spórolok. Nem módosítom a rendszer által felajánlott legkisebb összeget, nem üzleti cél vezérel az utaztatásban, de természetesen mindenkinek jól jön ha egy kicsit bepótolnak az üzemanyag költségbe.
- Gy. Attila

Annak, aki saját autóval utazik egy München-Budapest oda-vissza út akár 60eFt megtakarítást is jelenthet, ha meghirdeti szabad üléseit.

Két okból is szeretek telekocsizni. Egyrészt, mert alapvetően nem akartam egyedül autózni, mert nagyon odafigyelek a környezetre. Láttam, hogy csómó autóban egyedül ülnek, így több káros anyag kerül a levegőbe. A telekocsizás viszont lehetővé tette, hogy 4 autó helyett 1 autó menjen ugyanoda. Másrészt, mert nagyon rendszeresen járok haza és így 1000 kilómétert vezetek hetente. Szinte minden alkalommal 3 utasom van. Azt utóbbi egy évben több mint 1 millió Ft-ot takarítottam meg üzemanyagköltségben.
- Sz. Boldizsár

Ha kedvet kaptál telekocsizáshoz, hirdesd szabad üléseidet vagy keress egy autóst!

Find out more about

BlaBla Közösség

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride