A futballhoz vezető út

A futballhoz vezető út

Mit nézzünk meg az EB-meccsek helyszínein?

Budapest, 2016. július 14.

Rendhagyó útikalauz széles látókörű focibarátoknak a BlaBlaCar-tól

Jelentősen megnő a Franciaországba tartó magyarok száma a Labdarúgó Európabajnokság miatt, hiszen a hazai csapat több, mint 40 év után kvalifikáltatta magát sikerrel a kontinenstornára. A meglehetősen borsos jegyárakat nem lehet lealkudni, de az utazásra létezik kedvező árú és megbízható megoldás. Európa kedvenc telekocsiszolgáltatása a BlaBlaCar nem csak arra gondol, hogy hogy jussunk el a mérkőzéseknek otthont adó francia városokba. De azzal is segíti a „hatszögben” kalandozó magyarokat, hogy hogyan töltsék el az időt a mérkőzések között. A BlaBlaCar helyi nagykövetei, összesen kilencen, nem a klasszikus útikönyves stílusban mutatják be városaikat, és azt szeretnék, ha az odalátogató magyaroknak nem csak a mérkőzések jelentenének élményt. Sőt, ha a társaság hölgytagjai távol maradnának a meccsektől, unatkozni biztosan úgy sem fognak.

Bordeaux-ban, ahol a magyar csapat első alkalommal, Ausztria ellen lép pályára, érdemes körbesétálni a történelmi Saint Pierre negyedben, majd felmenni a Pey-berland toronyba, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk. De Európa legmagasabb homokdűnéje, a Pilat-dűne is csak egy órányi autóútra található a várostól, nem érdemes kihagyni. A meccs előtt egy kellemes ebédet, vagy egy – remélhetőleg – ünnepi vacsorát az Escorialban tölthetünk el, ahol nem elrugaszkodottak az árak és bőséges adagot szolgálnak fel. Ha csak egy kis előételt harapnánk az italunk mellé, a Le Flacont érdemes meglátogatni, mivel ott a vidék legkiválóbb borait kínálják. Míg focistáink a helyzeteket, addig mi Bordeaux méltán híres süteményét az édes és aranyszínű canelé-t nem hagyhatjuk ki. Ha telekocsival érkezünk Bordeaux-ba, vagy indulunk onnan, a legkézenfekvőbb helyszín a találkozásra a telekocsis utastársakkal a Saint Jean főpályaudvar.

Marseille-ben június 18-án az izlandiakkal küzdenek meg a mieink, de amíg a csapat az esti meccsre készülődik, mi barangolhatunk egyet a város utcáin és a sikátorokban, vagy koptathatjuk a város legrégibb kerületének, a Panier negyednek a lépcsőit. A Cassis-öbölben paradicsomi világba toppanhatunk, de a közeli halászfalu, Goudes kikötőjét és környékét is érdemes felfedezni. Ebben a hagyományos kis halászfaluban kellemes éttermeket és bárokat találunk, a városban pedig a legegyszerűbb közlekedési eszköz a vízitaxi. Ha meg akarjuk érezni Marseille hangulatát a gasztronómiában is, keressük fel az OM café–t. A halételek szerelmeseinek javasolt kipróbálni a Chez Loury konyháját, azon belül a városban hagyományos ételnek számító bouillabaisse-t. Nem lőhetünk mellé a Chartreux negyedben található Chez Vincent-nal sem, ahol kiváló a tintahalas spagetti. BlaBlaCar-os útitársainkkal legjobb, ha a Saint Charles vasútállomáshoz vagy a Castellane térre beszélünk meg randevút.

Június 22-én Portugália nemzeti tizenegye jelenti majd a kihívást a mieinknek, számunkra pedig az, hogy be tudjuk-e járni a meccs előtt vagy után Lyont, Franciaország gasztronómiai fővárosát. Ízelítőként mindenképpen kóstoljuk meg a város közelében található bouchonokban felszolgált tradicionális ételeket. A kiváló Café des Fédérations-ban barátságos kiszolgálásban lehet részünk. Ha párunkat nyűgöznénk le, irány a Grand Café des Négociants, a Palais de la Bourse közvetlen közelében, ahol kiváló francia konyhát és söröző találunk. Ha csak egy italra vágyunk, érdemes kipróbálni a Kaffee Berlinben kínált kiváló (és megfizethető) söröket.
De hogy ne csak az evésről és persze a fociról szóljon a nap, járjuk be az óvárost és a Presqu’île városrészt. Aki váratlan és szokatlan élményeket keres, keresse fel a traboule-kat, Lille titkos sikátorait, amelyek közül a leghosszabb a la longue traboule. Bár Lyon nem kicsi, a várost érdemes gyalog felfedezni, így láthatjuk a lehető legtöbb nevezetességet!
A Place des Archives a legjobb hely a telekocsis utasokkal való találkozásra, mivel metróval is könnyen megközelíthető, ugyanakkor az autópálya sincs messze.
További információk az első magyar mérkőzések városairól és az EB összes helyszínének otthont adó városokról itt: http://blabla.life/road-to-football/hu
Reméljük, a magyar csapat sikerrel veszi az akadályokat és – ahogy a BlaBlaCar által javasolt hashtag írja – #UtbanAFocihoz több város megismerésére is nyílik lehetősége a hazai szurkolóknak.

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride